ABD ve AB ülkelerinde yabancıların toprak almaları nerdeyse olanaksızdır.
Bir defa AB ülkelerinin kendi aralarında bile tarım ve orman arazileri satışlarında çok ciddi sınırlamalar vardır. Daha da önemlisi Hırvatistan AB üyesi olduğu 2011 yılından önce, AB’ye girerse, 12 yıl tarım ve orman arazisi satmayacağını peşinen duyurmuş, AB de Hırvatistan’ın bu isteğini kabul etmiştir.
İngiltere’de, topraklar Kraliçeye ait olduğu için, kendi yurttaşlarına bile satılmaz, sadece 49-99 yıllığına kiraya verilir.
Yunanistan’da, yabancıların sınırda, sınıra yakın bölgelerde ve adalarda toprak almaları yasaktır. Mülk edinen bir yabancı mülkünü satabiliyor ancak, gelirini ülke dışına çıkaramıyor.
Danimarka’da, taşınmaz alabilmek için ülkede 5 yıl oturmak koşulu var.
Fransa, en son alıcısını belirlemeden taşınmaz satışına izin vermiyor.
Ukrayna’da, yabancıların tarım arazisi almaları yasaktır.
Bulgaristan’da, yabancılar tarım arazisi ve bahçesi olan ev bile alamazlar.
ABD’de, Güney Karolina, Wyammin, Florida, Oklahoma ve Misisippi gibi eyaletlerde yabancıların toprak almaları yasaktır. Diğer eyaletlerde ise çok ciddi kısıtlamalar vardır. ABD’de yabancılar emlâk bürosu açamıyorlar.
Türkiye’de kapış kapış toprak alan İsrail’de ise, yabancıların toprak almaları olanaksızdır. Çünkü İsrail’de toprakların 80.4’ü devlete, %13.1’i de Yahudi Ulusal Fon’una(JNF) aittir ki, bu fon da devlete bağlı bir kuruluştur. Sonuç olarak İsrail’de toprakların % 93.5’i devletindir.
Fuat DUYMAZ
Küresel Yalanlar ve Talanlar- Kamer Yayınları 2.Baskı- sf 248