“SOĞUK HAVA SİNÜZİTİ TETİKLİYOR”

0
128

Adana Tufanbeyli Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneğinin “Bir Konu Bir Konuk” programının bu haftaki konuğu, Medline Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan oldu.

Kendisi de Tufanbeylili olan Uzman Dr. Murat Arslanhan, Tufanbeyli Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneğinde, “Soğuk ve Kirli Hava Sinüziti Tetikliyor” konulu söyleşi yaptı.

Dr. Arslanhan, özellikle soğuk havalarda sinüzit şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurularda artış gözlendiğini, kış aylarında yaşanan viral enfeksiyonların yanı sıra hava kirliliğinin de iyice tetiklediği sinüzit, yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolması sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Sinüzit belirtileri, tedavisi ve korunma yolları hakkında bilgiler veren Dr. Arslanhan, Sinüzit tanısını koymak için fizik muayenenin yanı sıra endoskopik muayene, röntgen ve sinüs tomografisinden de yararlanıldığını söyledi.

Dr. Arslanan, “Akut sinüzit yaklaşık 4 ile 6 hafta sürer ve ilaç tedavisinin yanı sıra kendiliğinden de geçebilir. Şiddetli baş ağrısı görülür. Ağrının sebebi, sinüs kanallarının tıkanarak hava alamamasıdır. Ağrı kesiciler ve sinüsün boşalmasını sağlayan burun spreyleri etkilidir. Kronik sinüzit ise 3 aydan uzun sürer. Ağrı, akut sinüzitteki kadar şiddetli değildir ancak ağrı kesiciler fayda sağlamaz. Bu gibi durumlarda öncelikle antibiyotik tedavisi başlanır. Eğer sinüzit kronikleşmişse yeni ilaçla tedavi edilemiyorsa ameliyat gündeme gelebilir. Burada amaç cerrahi uygulamalar yardımı sinüs boşluklarının genişletilmesi ve drenajların arttırılmasıdır.” şeklinde konuştu.

Haber: a.gözcü