BİLİMCİLİK İLKESİNİN MİLLÎ EGEMENLİK İLKESİNE UYGULANMASI

0
415

Millî Egemenlik bir milletin sahip olduğu toplam kuvvettir.  Bu kuvvetin daima milletin elinde bulunması gerekir. Millî İrade, milletin, ihtiyaçlarından kaynaklanan istek ve beklentilerinin ifadesidir. Bir millet, iradesini ancak egemenliğine sahipse yerine getirebilir. Bilimcilik İlkesi millî egemenlik ilkesinin, çağdaş bilimlerin ortaya koyduğu gerçeklere uygun şekilde uygulanmasını sağlar.

Bilimcilik millî egemenlik ilkesinin varlığına nasıl katkıda bulunur?

1) Yanıt için önce, millî egemenlik ilkesinden beklenen şey nedir, bunu belirleyelim.

Millî egemenlik ilkesinden beklenen şey; milletin ihtiyaçlarını ve isteklerini, yani millî iradeyi, sahip olunan kuvvetle, yani gücünü, egemenliğini kullanarak yerine getirmektir. Bu ‘yerine-getirme’ mümkün olduğu kadar en iyi biçimde, yani optimum şekilde olmalıdır.

2)Bilimcilik ilkesi bu ‘en iyi yerine getirme’ olgusuna nasıl katkıda bulunacaktır, millî egemenliğin uygulanmasında en iyi sonucun alınmasını nasıl sağlayacaktır?

a- Genel olarak, bilimcilik ilkesinin gerekleri yerine getirilmelidir. İlgili bilimlerin en son kuralları ve teorilerine, ortaya koyduğu politikalara uymak gerekir.

b-Bilimcilik ilkesinin gerekleri (koşulları) nelerdir? Çeşitli koşullar vardır. Konumuz bağlamında şu hususlar ön plana çıkıyor:

-Gerçekçi olunacaktır. Önyargılar, hurafeler, yanlış görüşler elenecektir. Doğru fikirler esas alınacaktır. Daima gerçeklere dayanılacak, hayal peşinde koşulmayacaktır.

-Bilimsel yöntem uygulanacak, doğru gözlemler, sağlam muhakemeler yapılacaktır. Sorunlar analiz edilecektir.

-Hiçbir iş tesadüfe ve kaderciliğe bırakılmayacaktır.

-Yalnız bugünün koşulları değil, gelecekte olabilecekler de hesaba katılacaktır. Geçmişten ders alınacaktır.

-Tüm kararlar bilimsel verilere dayandırılacaktır.

-Uzman kişilerle işbirliği yapılacaktır. Danışılacak, görüş alınacaktır.

Karşı karşıya bulunulan durum ve soruna göre bu esaslardan birkaçı veya tamamı kullanılacaktır.

3)Bilimcilikle millî egemenlik arasındaki ilişki nasıl kurulacak?

-Millet iradesinin (milletin ihtiyaç ve istekleri ile beklentilerinin) mahiyeti, en gerçekçi olarak uygun bilimsel yaklaşımlarla belirlenir, gerçekleştirilir.

– Millî egemenlik, milletin istek listesini sağlayabilecek nitelikte olmalıdır. Bu düzeyde bir gücün oluşmasına bilimsel birikim nicel ve nitel olarak katkıda bulunur.

4) Kullanılacak bilimsel donanım şunlar olabilir:

-Millî egemenliğin dört belirleyicisi (nüfus, beyin gücü, ekonomi, ahlak) değerlendirilmelidir.

-Konuya en son bilimsel teorilerin ışığında yaklaşmalıdır. Bir örnek Abraham Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisidir.

-Yeni millî egemenlik teorileri vardır. Araştırmalı, Türkiye’nin koşullarına uygun olanlar değerlendirilmelidir.

– Bütün bu hususlarda ülkenin yetişmiş bilim insanlarından görüş almalı, uzman kurulları oluşturmalı, hükümet bu kurulların kararlarına kesinlikle uymalıdır.

Prof.Dr. Cihan DURA

Kaynak: Cihan Dura, Atatürkçülük Dersleri, Atayurt Yayınevi, Ank., 2022.