Zirai Don Tehlikesine Karşı En Önemli Çözüm: Rüzgar Makinesi  

0
3915

POLYAR ZİRAAT RÜZGAR MAKİNASI

Donu önlemek için aktif ve pasif yöntemler vardır. Aktif yöntemler arasında en önemli don önleyici, rüzgar makinesi olarak gözüküyor. Yapılan küçük bir araştırmada rüzgar makinesinin olmadığı zirai alanlarda donun yol açtığı hasar çok büyük oldu. Konuştuğumuz birçok çiftçi, rüzgar makinesinin olmadığı yerlerde ürün alınamadığını, ürün almak için rüzgar makinesinin şart olduğunu söylemekteler.

İklim koşullarının değişmesi ile birlikte Çukurova’da görülen dona karşı POLYAR GRUP,  ar-ge çalışmaları sonucunda rüzgar makinesi geliştirdi. Zirai alanlara kurulan makineden çok önemli sonuçlar alındı. Devlet desteğine de sahip olan Polyar Ziraat Rüzgar Makinesinin bir tanesi, 60 dönümlük bir alanda etkili olabilmektedir.

1985 yılında kurulan POLYAR GGRUP, Adana Orta Ölçekli Sanayi Sitesinde 12.000 m2’lik fabrikasında 200 kişilik istihdam gücüyle hizmet vermektedir.

Polyar Ziraat Rüzgar Makinaları; tarımda önemli bir sorun olan dona karşı çözüm bulmak amacıyla yapılan ar-ge çalışmalarından sonra geliştirip üreterek çiftçilerin hizmetine sunmuştur. Yalnızca proje teslimi değil sonrasında da müşterisinin çözüm ortağı olmayı sürdüren firma, müşteri memnuniyetini ve güvenirliğini de ön planda tutmaktadır. Bu nedenle; sürekli genişlemekte olan makine parkı, çalışma alanı ve firma çalışanlarıyla sektörün öncü ve daimi firmaları arasında yer almaktadır.

 Aldığı tüm projeleri kalite belgeleri ile tamamlayan bir firma olmaktan ödün vermeyen Polyar Grup’un; Kalite Yönetim Standardı(ISO 9001- 2008), İşçi Sağlığı ve Çevre Yönetim Sistemi(ISO 14001 ve OHSAS 18001), Kaynaklı İmalat Yeterlilik Belgesi (ISO 3834) bulunmaktadır.

Don, bahçe bitkilerinden, tarla bitkilerine kadar, Çukurovalı üreticinin kabusu oldu. Şubat ve Mart 2022 tarihinde gerçekleşen don nedeniyle ürünlerde  %70-80 kayıp yaşandı. Özellikle mart ayında gerçekleşen don olayı, limon çeşitlerini çok etkiledi. Bazı bölgelerde çiftçiler, yılların emeğiyle kurdukları bahçelerini sökmek zorunda kaldı.

Üreticiler, meyve ağaçlarındaki hasar nedeniyle ekonomik anlamda ciddi bir darbe alırken, don afetinin zamanlaması nedeniyle sigortadan da faydalanamıyor. Çünkü sigorta, ağaçları kapsamıyor. Sadece ürünü kapsıyor.

ZİRAİ DON NEDİR?

 Zirai don;

  • Hafif don 0 ila -2.2 °C
  • Orta kuvvette don -2.2 ila -4.4 °C
  • Kuvvetli don -4.4 °C’den daha düşük, şeklinde sınıflandırılır.

ZİRAİ DON ÖNLEMLERİ

Zirai don olaylarından korunmak için iki yöntem vardır. Bu yöntemler aktif ve pasif yöntemlerdir.

Pasif yöntemlerde dikkat edilmesi gerekenler; yer seçimi, bitki seçimi ve üretimidir.

Aktif yöntemler arasında dikkat edilmesi gerekenler ise; atmosfere giden radyasyonun durdurulması (suni sis), ısı yalıtımı, havanın karıştırılması, direkt hava ve bitki ısıtması, su uygulaması, toprak işleme ve idaresi, kumlama, çiçeklenmeyi geciktirme, zorlanmış hasat gibi konulara dikkate alınmalıdır.

İklim koşullarının değişkenlik gösterdiği Çukurova’da, üreticilerin de bu değişken iklim koşullarını dikkate alması gerekir. Geçen dönem hazırlıksız yakalanan Çukurovalı üreticiler, bu dönem yaşanabilecek bir afete karşı hazır olmalıdır.

Eski uygulamalardan çok da yarar göremeyen Çukurova çiftçisi, önemli ar-ge çalışmaları ile üretilmiş, çok iyi sonuçlar alınmış, devlet desteği de olan rüzgar makinesini, dona karşı en etkili çözüm olarak düşünmesi gerekir.

 

Haber:a.gözcü